5 ключови умения, които трябва да развиете, преди да кандидатствате за работа

Кои са най-търсените умения от работодателите днес?

Динамично развиващия се свободен пазар на труда поставя все повече предизвикателства пред младите предприемачи и всички, които търсят работа. А нуждата от нови и различни знания и умения прави още този процес още по-сложен.

Има обаче 5 основни умения, които всеки кандидат за работа трябва да притежава, преди да кандидатства за дадена позиция. И в много отношения те са решаващи за наемането му.

работа

Умение за работа с данни

Данни, данни, данни–това ще ви каже всеки специалист, зает в сферата на IT технологиите и математическите анализи. А и не само там.

Задължително условие е да умеете да използвате данните, да ги интерпретирате, анализирате и правите прогнозни движения по тях.

Все по-голям кръг от компании са принудени да разчитат именно на тези анализи, за да изграждат стратегии за продажба на продукти и услуги, тъй като е все по-трудно да се използва пряк физически контакт с потребителите. И по тази причина анализаторите играят ключова роля в предвиждането на нуждите и интересите на купувачите.

А умението да разчитате поведението на потребителите, само на база на статистики и анализи на потреблението ще бъде изключително високо оценено от всеки потенциален работодател.

Общуване

Умението за общуване е второто качество, което е изключително ценено. Адекватното слушане и решаване на проблеми, критичното мислене и способност за изграждане на връзки с други лица, са най-важните умения, необходими за осъществяване на успешни продажби.

Ограничаването на човешките взаимодействие във физическия свят, изисква все по-често по-добри умения за общуване в онлайн пространството. А тъй като все по-голяма част от комуникациите ще бъде осъществявана чрез видео или конферентна връзка, талантът да се общува от разстояние е изключително важен. Телефонните и писмените умения за комуникация също се превръщат във водещи, което пък е друга причина хората да актуализират и тези свои умения.

Творческо мислене

Умението да предложите по най-атрактивния и оригинален начин даден продукт или услуга на клиентите, днес вече е цяло изкуство. И е едно от най-търсените качества у служителите. Затова умението да мислите цветно и креативно е много ценено от собствениците на фирми.

Затова, когато кандидаствате за работа не е лошо да бъдете подготвени и за кратки практически тестове. Например да измислите слоган за реклама на лимонада, или оригинален плакат, с който да анонсирате дадено събитие.

Развивайте смело творческото си мислене във всички посоки, а не само в технически план. Креативността винаги се оценява.

работа 2

Добри познания по IT технологии

Може да звучи невероятно, но и до днес има хора, които не са в състояние да се справят с офис програми на компютрите си, и дори не познават повече от половината им функции. Познанията ви в областта на новите технологии и тяхното развитие и максимално ефективна полезност, може да се превърне в основно изискване за успеха ви на дадено работно място. Поставете си за цел да научите не само как да влизате в социалните мрежи, или да ползвате основни компютърни умения, но и да развивате или надграждате последните. И ако управлението на бази данни или уеб програмирането не за вас, то може би ще ви се отдаде да развиете уменията си за елементарно използване на текстообработващи програми, фотошоп или видео редактор.

Киберсигурност

Бизнесът в дигиталния свят не е застрахован срещу атаки, а уменията ви да разпознавате зловредния софтуер или начините за хакерски нападения, може да се окаже много ценно умение. Колкото и да е добра информационната кампания в медиите, отделете време, за да се запознаете лично с основните видове интернет нападения и как може да ги блокирате или да ги предотвратите. Дори да не станете специалист по киберсигурност, ще спестите на компанията си много стрес, потенциални финансови загуби и време на екипа, ако развиете това свое умение. И със сигурност ще сте много по-полезен и предпочитан, спрямо онези, които не са компетентни в тази област.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*