5 технологични иновации в зелената енергия, които променят света за добро

Иновациите в зелената енергия вече не са бъдеще, а настояще и необходимост. Чрез тях технологиите за производство, разпределение и съхранение на енергия позволяват пълноценното функциониране на модерното ни битие, но не са така „инвазивни” по отношение на здравето на човечеството и планетата.


Иновациите, позволяващи използване и съхранение мощта на слънцето и вятъра, са жизнено необходими днес. Те трябва да стигнат до това ниво, което прави смислени високите разходи за тях.
Можем да дадем пример за поне 5 модерни технологии на базата на зелена енергия, които разполагат с толкова възможности, че могат да променят цялата индустрия в следващите десетилетия:


Горивна клетка


Автомобилни гиганти инвестират маса пари в нея, за да позволят на превозните средства да работят на водород и кислород. Така вместо вредни газове, автомобилите ще отделят само емисии от топлина и вода.


За момента производството не може без изкопаеми горива, но технологиите се развиват с такъв темп, че скоро, благодарение на възобновяемата енергия, превозните средства с горивни клетки ще са желана алтернатива в транспорта.


Литиево-въздушни батерии


Наричани още литиево — кислородни горивни клетки, те служат за съхранение на енергия. Съществуват от времето на първите опити за създаване на електрически превозни средства. За момента не се произвеждат за масово ползване, защото са отчетени непредвидими къси съединения и бърза загуба на енергия.


Добрата новина е, че упорито и ефикасно се работи по премахването на тези проблеми и скоро ще са достъпни за всеобща употреба.


Смарт мрежа от първо поколение

Първата стъпка в създаването на надеждна смарт енергийна мрежа изисква инсталирането на смарт електромери във всеки дом и сграда. Новите апарати са настроени да изпращат актуална информация за използването на енергия в реално време до местен доставчик на електроенергия. Това от своя страна ще даде ценна информация на местния производител, който ще може по-ефективно да разпредели глобалните енергийни ресурси според нуждите на потребителите си.


Процесът по изграждане на смарт енергийна система е дълъг и все още не е завършен.Също така е пълен с предизвикателства, но най-важното е постигнато. В малки общности се внедряват микромрежи. Това води до естествено увеличаване потребителското търсене, което стимулира работата при глобалното използване на технологиите.

Приливни турбини


Подобно на вятърните турбини, подводните остриета на приливните турбини произвеждат енергия чрез използване на движението на водните потоци. Понеже океанската вода е много по-плътна от въздуха, този вид производство на енергия е много по-рентабилен. Тази „зелена“ технология обаче все още няма голям успех. Инциденти с рибари отложиха финализирането на мащабни проекти.
Но науката се развива и се разработват такива турбини, които няма да навредят нито на хората, нито на риболовната промишленост.


Слънчева електроцентрала в Космоса


Може да звучи като научна фантастика, но такава технология ще ни позволи да улавяме по-активно и пълноценно слънчевата енергия и при необходимост да я изпращаме към различни обекти на планетата.
Въпросът сега е, как да се справи бизнеса с разходите за транспортиране на оборудване в Космоса, слабата устойчивост на материалите и неизгодния в материално отношение пренос на енергия.


Изглежда трудно и дори невъзможно, но новото десетилетие дава възможност на технологично развиващите се държави като Китай и Индия да работят здраво над създаването на слънчеви ферми. При успех, прехода на планетата към възобновяеми енергийни източници ще бъде изключително лесен и ще гарантира бъдещето на целия свят.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*