Илон Мъск – историята на един предначертан успех

Преди света да го нарочи за “Железния човек”, в училище наричат Илон Мъск „Всезнайкото”. Днес той е една от най-енигматичните личности в цял свят. Предприемач, филантроп, инженер… Милиардерът Илън Мъск напълно заслужава и двата си прякора. Този привидно обикновен наглед американец, още в детските си години си поставя три цели : Да направи интернет банкирането достъпно за всеки, да спре глобалното затопляне и да прати хора на Марс. И успява.

Е, междувременно преживява един – два доста тежки срива, но днес светът е в краката му. Постигна първата си цел, втората–наполовина, а както изглежда никой няма да го спре преди сбъдне и най-голямата си мечта – да създаде човешка колония на Червената планета.

Роден, за да бъде победител

Началото не е лесно. Майка му е професионален модел, а баща му — електроинженер, но когато Илон е още малък двамата се развеждат. Децата заминават за Канада с нея, но Илон решава да даде още един шанс на родния ЮАР. И допуска грешка — у дома го чака твърде строг баща, в училище–терор, а единственият му приятел е компютърът.

В условията на една толкова негостоприемна среда, момчето бързо започва да развива техническите си умения. Научава се да програмира на обикновения Commodore VIC-20 и разработва космическата аркада Blacstar. Продава я и успява да спечели първите си 500 долара.


Няколко години по-късно, за да избяга от казармата и апартейда, той се връща при майка си в Канада. Записва се да учи в университета Кингстън, но след две години се мести в Пенсилвания, където завършва физика и икономика. Записва докторантура в Станфорд, но зарязва науката, за да инвестира цялото си време в първата си рожба–стартъпът Zip2, който комбинира карти на града и данни от Yellow Pages. Две години по-късно продажбата на Zip2 прави Мъск безобразно богат–внася в банковата му сметка 22 милиона долара.

PayPal, Tesla и Space X – как се изгражда империя?

Парите дават възможност на Илон да направи това, което най-много иска – да създаде онлайн банкиране достъпно за всички, да се посвети на спасяване на околната среда и да завладее Космоса. Първа е разплащателната система – PayPal. В зората на безкасовите плащания, тя се превръща в отлична алтернатива на банковите преводи. А и много по-бърза и евтина. Милиони, а след това и милиарди потребители от цял свят започват да я използват ежедневно. С подобен паричен поток, Илон се отдава на инженерната си страст – И създава Tesla Motors, Solar City и SpaceX. С право носи неформалната титла на “Най-великия изобретател на нашето време”. Джон Фавро, режисьорът на филмовата поредица „Железният човек“, дори признава, че образът на Тони Старк се основава на личността на Мъск.

А любопитна подробност е фактът, че ракетата на Мъск – SpaceX Falcon носи името си в чест на космическия кораб от Star Wars.

Провалът, който учи

Но колкото и да е добър, Илон Мъск не е застрахован от провали. Компанията му многократно е на ръба на фалита, но фактът, че разчита на зелена енергия й печели спасителното държавно субсидиране. През годините Мъск влиза непрекъснато в битка с акционерите и стресира работниците си с неочаквани идели или странни изисквания. Всеки от тях обаче е на мнение, че именно агресивния му бизнес подход го прави толкова успешен.

Самият той признава, че само упоритият труд и постоянството са му помогнали да изгради империята, която притежава. И предупреждава всички, които искат да работят за него, че няма да им бъде лесно: „Има много по-лесни места за работа, но никой никога не е променял света, работейки 40 часа седмично”.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*