Как да пестим ток

Всеки от нас забелязва, че значителна сума от семейния бюджет се отделя за плащане на сметки за електричество. Вярвате ли, че тази сума може да бъда намалена с до 30%, ако следвате нашите съвети за спестяване на енергия. Това да спестяваш в никакъв случай не означава, че трябва да се лишаваш. Спестяването означава използване на електричеството по възможно най – разумния начин.

Пестене на ток

Първо започнете с подмяната на всички лампи в дома, които са с нажежаема жичка. Купете си ЛЕД осветителни тела. Не се заблуждавайте от по – високата им цена, за да бъде такава има достатъчно аргументи в тяхна полза. Ще кажем, само че ЛЕД лампите имат продължителност на живота до 40 години и електроенергията, която изразходват, е в пъти по – малко от обикновената лампа с нажежаема жичка.

zamiana na osvetlenieto

Когато не използвате някой от уредите в дома го изключвайте, ако е възможно. Тук не говорим за хладилник, фризер, пералня. Имаме предвид телевизори, компютри и друга подобна електроника. Струва ви се, че лампичката която свети не може да изразходва голямо количество енергия, но това съвсем не е така. Без значение какви са размерите на една лампа, разхода на енергия е един и същ.

Възползвайте се от нощната енергия. Тя е значително по – евтина от дневната. Пускайте пералнята през нощта, бойлера също. Това ще ви спести с около 40 % от разхода на електричество необходимо за захранване на тези уреди.

Вероятно имате поне две зарядни устройства, които винаги са включени в контакта, без да са ви необходими 24 часа в денонощието. Изключете ги! Те също изразходват електричество, макар и минимално. Неусетно, стотинка по стотинка сметките ви растат.

Възползвайте се от топлоизолация. Последните няколко години, тя се превърна не само в успешен начин да се намалят сметките за електричество, а и да се подобрят условията на живот във всеки дом възползвал се от нея. Външната топло изолация е предпочитана в сравнение с вътрешната. Това е доста сериозна инвестиция сравнена с подмяната на лампите с нажежаема жичка. За сметка на това след време тази инвестиция започва да работи за вас.

Направете експеримент, и в продължение на месец спазвайте горепосочените съвети, или поне тези, които е възможно. (наясно сме, че няма как да монтирате изолация само за месец) Сами ще се уверите, че това да спестяваш енергия не е никак трудно.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*