Как да стартираме успешно търговия с имоти

Бизнес с имоти, или как да организираме перфектната сделка?

Бизнесът с имоти е един от най-процъфтяващите на пазара и ако имате собствена строителна компания на разположение, едва ли ще ви е проблем да изградите успешен бизнес. Но, ако сте начинаещи в тази сфера на дейност и нямате никакви контакти, ето няколко полезни съвета, какво може да направите, за да се реализирате успешно.

бизнес с имоти (2)

Регистрирайте фирма

На първо място вземете лиценз за търговия с имоти, регистрирайте собствена фирма и си осигурете стабилен първоначален капитал, за да покриете първоначалните си разходи. Дори и при процъфтяващ пазар, конкуренцията е изключително голяма и шансът да намерите клиенти е доста ограничен.

Създайте си портфолио

Проучете пазара и си създайте много добро портфолио. Ориентирайте се какво търсят клиентите и как може да им го осигурите. В този случай имате две възможности–да се специализирате в една определена ниша за жилища–за ексклузивни клиенти или за клиенти, които търсят бързи покупки с цел инвестиция, или да се опитате да предложите максимално широк спектър от продукти и услуги. В зависимост от възможностите си, може да включите в каталога си не само имоти за продажба, но и ваканционни имоти, както и търговски обекти. или имоти под наем. Практиката обаче сочи, че специализираните фирми в тази област имат по-добър успех от онези, които предлагат особено широк диапазон от услуги.

Клиентите предпочитат да се доверят на специалисти в дадена област, които могат наистина да им предложат най-доброто, а не на широкоспектърни компании.

бизнес с имоти (1)

Работете със строителните предприемачи

Обичайна практика е строителните компании да предлагат сами имотите си на пазара, но може да сключите договор с тях, който да ви даде ексклузивни права върху продажбата на някои обекти. В този случай обаче ще се наложи да проявите гъвкавост и да се фокусирате само върху две или три фирми, които е желателно да не предлагат обекти в един и същ район, тъй като тогава рискувате да останете без сътрудници и имоти за предлагане.

Организирайте групови огледи и партита за ексклузивни обекти

бизнес с имоти (3)

Ако предлагате луксозен имот на пазара, възползвайте се от успешните практики на западните предприемачи и организирайте групови огледи или партита за ексклузивни обекти. Луксозните и добре обзаведени имоти в определени райони или части от града, могат да се превърнат в атрактивен продукт за повече от един клиент. Организирайте оглед с парти или малък коктейл, по време на който потенциалните купувачи да могат да разгледат жилището или търговския обект. Изтъкнете предимствата в най-добрата светлина на дадения имот и може да очаквате съвсем скоро купувачи.

Срещайте се с други брокери и организирайте съвместни кампании

Обединението с други брокери във връзка с дадена сделка или продажба на имот, може да се окаже много успешно за вас. Печалбата може да не е толкова голяма, но за сметка на това може да си спечелите много нови клиенти. Потърсете контакти с други брокери, създайте мрежа от сътрудници, които могат да ви помогнат с част от вашите имоти. Така дори и вие самите да не откриете купувачи, ще може да разчитате на цял екип от колеги, които да се обръщат към вас, когато имат клиент, който търси даден имот.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*