Онлайн търговия в няколко стъпки — какво трябва да знаем за нея?

Искате да започнете собствен бизнес от вкъщи? Прекрасна идея, но знаете ли как да го направите? Много онлайн проекти се провалят именно защото предприемачите не знаят, как да управляват бизнеса си във виртуалното пространство.

Идеи за онлайн търговия

Що е то онлайн търговия и как да търгуваме успешно в мрежата?

Онлайн търговията е търговска дейност, който се осъществява по интернет. Принципът на работа е почти идентичен с този на физическите магазини. Търговецът осигурява продукти или услуги на лица, които имат нужда от тях. Разликата между физическата търговия и онлайн търговските дейности е в това, че клиентите могат да направят покупка от всяка точка на света. При това директно от своя дом, без да осъществяват физически контакт с продавачите. А доставките могат да бъдат направени по пощата или с куриер.

Как функционира онлайн търговията?

В своята същност онлайн търговията се базира на използването на интернет като средство за връзка между продавачите и купувачите.

За целта се използват уеб базирани приложения, наречени електронни магазини. В тях стоките се предлагат чрез публикуване на дигитални изображения на продуктите. И след като потребителя направи поръчка и избере начин за плащане, физическия еквивалент на избраната стока се доставя до купувача.

Онлайн търговия

При електронната търговия обаче имаме и трети представител, който играе важна роля в нейното функциониране. А именно – платежния център. Много компании използват онлайн платежни системи, или банки, за да получат парите за предлаганите стоки и услуги. Други разчитат на куриерите, които доставят стоката и получават парите за нея. Но има и трети вариант – плащане с виртуална валута, която напоследък става все по-популярна.

Какви са условията за стартиране на електронна търговия?

На първо място трябва да сте регистрирано юридическо лице, за да имате право да извършвате подобни търговски дейности. Най-често предприемачите се регистрират като еднолични търговци, или създават дружества с ограничена отговорност. Новото учреждение се вписва в търговския регистър, а след това и в НАП по наредба № Н-18. Също така са задължени да издават касови бонове за всяка своя продажба, чрез фискален касов апарат, или чрез електронен касов бон. Информацията за всяка продажба отново се предава на НАП, съобразно изискванията за отчитане на продажбите извършени чрез електронна търговия.

Съвети за успех преди регистрация на онлайн магазин за търговия

Но преди да регистрирате фирма и да започнете да извършвате търговска дейност, трябва да решите какво ще предлагате и да направите проучване кои стоки и продукти са най-търсени.

търговски анализи

След това е добре да потърсите платформа за електронен магазин с удобна разплащателна система, чрез който хората да пазаруват от вас. Разбира се, необходимо е да имате споразумение с доставчик, който да осигури превоз на стоките, които предлагате.

Съществуват и онлайн търговски платформи, където бихте могли да предложите стоките си, срещу плащане на „наем” за използването на пространството им. Или да използвате онлайн базарите и платформите с безплатни обяви.

И не забравяйте!


Не забравяйте, че онлайн търговията, подобно на всяка друга търговска дейност, подлежи на данъчно облагане. И вие сте длъжни да водите коректна счетоводна отчетност за вашите приходи и разходи. Затова, ако решите да се занимавате с онлайн търговия професионално, най-добре е да се обърнете към добър счетоводител и още по-добър IT специалист. Защото дори и да сте решили правната страна на въпроса, важно е да разполагате и с надежден сътрудник за поддържане и обслужване на вашия електронен магазин, за да бъде той успешен.

Що се отнася до успеха на една онлайн търговска марка, нужни са три неща–добър финансов ресурс за успешен старт, качествени продукти и успешна маркетингова стратегия, която да го направи популярен. От голяма помощ за успешните продажби са и социалните мрежи. Затова не се колебайте да ги използвате, за да достигнете до повече клиенти.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*