Рекламни стратегии, които привличат клиенти

Казват, че качествения продукт и сам се продава, но добрата реклама е винаги от полза. Умението да „продадем” някоя стока или услуга обаче е талант, който е от помощ на всеки. Как обаче да създадем успешна рекламна кампания, която да се радва на международен успех.

билборд реклама


Добрата реклама е кратка, дава информация за продукта и запомняща се. Най-често тя е цветна, въздействаща и освен това влияе и върху емоциите и настроенията. Неслучайно почти всички реклами съдържат музикален елемент в себе си. Това създава определено въздействие върху потребителите и ги кара да се чувстват по-добре, виждайки даден продукт. Неговата употреба може да няма нищо общо с подобряване на вашето настроение, но рекламата вече е създала у вас усещане за удовлетвореност и затова вие искате да си го купите.


Но да се фокусираме върху рекламните стратегии, които привличат клиенти. Вече казахме, че основните правила са – рекламата да е кратка, интересна и запомняща се. И в зависимост от формата си трябва да отговаря на определени изисквания.

Ярки цветове и букви с различен размер за билбордове и листовки

Направете рекламите ярки и цветни. Буквите трябва да големи, а изображенията – привличащи вниманието. Заложете на ярки и контрастни цветове, дори на различни по големина букви в заглавията, които определено ще привлекат погледите на минувачите. Важно е вашата реклама да създава настроение и да предизвиква определени емоции у потребителите, затова се фокусирайте и върху този елемент, когато я създавате. Реклама за ваканция – море, плаж, ваканция и сини и жълти цветове. Реклама за храна – кафявите тонове и атрактивно ястие от менюто ще привлекат внимание. Ако искате да привлечете клиенти в заведение, поставете на рекламния си билборд и снимки от клуба, както и кадри на хора, които се забавляват.

реклами

Музика за видеоклипове

Направете рекламите си, освен цветни и музикални. Създайте настроение с тях. Психолозите са установили, че клиентите са по-склонни да купуват даден продукт, ако рекламата му създава положително настроение в тях. А това се случва най-често чрез използване на звукови ефекти. Затова, ако използвате видеореклама, задължително добавете и музикално озвучаване.
Доказано е, че веселите и жизнерадостни мелодии са по-подходящи, когато рекламирате храни или домакински препарати. От друга страна по-меланхоличните мелодии са по-уместни, когато предлагате. здравни препарати с успокоителен ефект или чаени напитки. Консултирайте се с маркетингов специалист, какъв ефект търсите, преди да създадете вашата реклама.

Съобразете рекламата с общността, на която я предлагате


Изключително важно е да съобразите дадена реклама с местните културни разбирания. Във Финландия например, нямате право да публикувате реклами свързани с алкохол, цигари, препарати за отслабване или да водите религиозна и политическа агитация. В Аржентина не може да рекламирате лекарства, ако продуктът не е изрично одобрен от местното здравно министерство. Езикът също е от значение. Проучете внимателно, дали рекламата, която планирате не съдържа елементи, които са неприемливи за местната общност и дали името на продукта или фирмата нямат негативен смисъл в дадения език. В противен случай, по-добре сменете търговското наименование на продукта, за да може да го предложите на своята аудитория.

рекламна кампания

Рекламата в интернет

В последните години интернет се превърна в едно от местата, където най-масово се рекламира. Ако използвате т.нар. рекламни банери, запомнете едно – ярките и открояващи се реклами не са добре приети от потребителите. Заложете на рекламни карета, които не се открояват твърде много от текстовете. Също така изберете по-неутрални цветове, които да не дразнят потребителите.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*