Специалисти от бъдещето: Най-успешните професии на новия век

Преди десет години никой дори не беше чувал за тях. А днес те оглавяват един от най-развиващите се сектори в бизнеса и икономиката. С развитието на изкуствения интелект, все по-необходими стават и определени професии в технологичния сектор. Социалната мрежа “LinkedIn” наскоро публикува списък на професиите, които ще бъдат най-търсени през следващите десетилетия.


А ето и кои са най-популярните сред тях:

софтуерно инженерство

Софтуерни инженери

С навлизането на новите технологии в живота ни, ние ставаме все по-зависими от тях. А това изисква уменията на специалисти по сигурността на сайтовете, специалисти по управление на базите данни, както и анализатори. Все по-често тези професии започват да навлизат на пазара на труда. А квалифицирани кадри в тези области се намират все още много трудно.

Специалисти по роботика

Специалисти по роботика

Роботиката е следващият по важност отрасъл, който набира скорост, след производството на смарт технологии за дома. Инженерните специалисти по роботика ще трябва да отговорят на нуждите на обществото от механизирани системи, които да изпълняват различни задачи, изпълнявани от хора. Става въпрос за професии и области, в които няма достатъчно човешки ресурси или хората просто не могат, или не желаят да се ангажират. Именно специалистите по роботика могат да запълнят тези пазарни ниши, за да подпомогнат работата им.

Изкуствен интелект


Експерти по изкуствен интелект

Създаването на изкуствен интелект не е лесна задача. Затова и в наши дни е предизвикателство да се открият специалисти, които да изградят системи, способни да изпълняват самостоятелно сложни действия или да мислят сами. Става въпрос за изграждане на изключително сложни алгоритми. Затова и тази професия е толкова популярна.

Уеб дизайн

Уеб дизайнери

Привлекателния облик сайтовете, рекламите, онлайн клиповете и множество други изображения, които често виждаме в мрежата, а и не само там, са дело именно на графичните уеб дизайнери. Нищо чудно, че талантливи художници все по-често предпочитат да показват изкуството си в дигиталния свят. С развитието на новите технологии и електронната търговия, графичните и уеб дизайнери, не само се забавляват да създават свои интерпретации на класически произведения на изкуството в дигиталния свят, но и използват уменията си да създават изцяло нови концепции, за да направят по-лесно и привлекателно използването на уебсайтове в мрежата. Голяма част от тях са насочили своите усилия към създаване на модерно и атрактивно рекламно съдържание, оформление на визията на интернет сайтовете, както и улесняване на работата с тях. Много често именно те определят водещите тенденции по отношение на визията и стила на търговските сайтове, а освен това са изключително ценни при разработване на маркетингови стратегии. Една професия, която в следващите десетилетия ще става все по-популярна.

Онлайн търговия

Специалисти по е — търговия


И като споменахме търговски страници, идва ред и на специалистите по електронна търговия. Доскоро тази професия изглеждаше несериозна и нелепа, но в действителност заема важно място в модерния свят на отворена икономика. За да работят нормално електронните магазини обаче, понякога системите не са достатъчни. И за целта собствениците им имат нужда от специалисти по електронна търговия–за прием и обработка на поръчки, за въвеждане на артикули, за комуникация с клиентите и за работа с различни софтуерни приложения. С други думи–имат нужда от мениджъри и оперативни работници. С тази разлика, че могат да използват тези кадри от всяка точка на света, което ги прави изключително ценени.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*