Как да стартираме успешен бизнес с мебели?

Мебелен бизнес

Стартирането на собствен бизнес винаги е било отговорно и трудно начинание, но понякога може да се окаже и доста сложно. Особено, ако искате да се изявите в сфера, която ви е чужда. Независимо дали сте талантлив дизайнер на мебели, или изключителен дърводелец, ако сте решили да следвате собствен бизнес, или да отворите магазин за търговия на мебели, добре е да изготвите предварителен план за действие.

На първо място, ако смятате да се занимавате с изработване на мебели по поръчка е добре да обърнете внимание на няколко въпроса:

– Сам ли ще изработвате мебелите?

– Можете ли да си осигурите клиенти?

– Ще назначите ли други хора?

– В каква област от производството на мебелите ще се специализирате?

В няколко основни стъпки ще разгледаме най-честите грешки, допускани при стартиране на бизнес.

1. Какъв вид мебели ще изработване?

Някои предприемачи се насочват предимно към един стил мебели, докато други покриват по-голям спектър. В случай, че нямате възможност да разширите производството си, изберете определен стил, който да е най-търсен. Без значение дали става въпрос за градински мебели, или за кухненски шкафове, уверете се, че продуктът, който предлагате, ще бъде търсен и ще може да реализирате продуктите си.

2. Проучете конкуренцията

Добра идея е да проучите какво предлагат вашите конкуренти, преди да стартирате. Проучете пазара, обърнете внимание на цените на продуктите, както и на материалите. Така ще можете да прецените, дали да се насочите към специализирана ниша, или към по-мащабно производство.

3. Направете си бизнес план

Задължително си изгответе бизнес план с първоначалните разходи, прогнозни приходи за растеж и данъци. Също така обмислете маркетинговата си стратегия. Отделете внимание на всеки детайл от своя бизнес план. Особено, ако смятате да стартирате бизнеса си с банков кредит.

4. Осигурете си средства

Големите предприемачи съветват никога да не харчите спестените пари и ако имате възможност да вземете заем. Ние бихме ви препоръчали сами да прецените кое е по-изгодно за вас — да използвате част от спестяванията си и малък банков кредит, или да разчитате изцяло на собствените си вложения. Независимо кой вариант ще изберете, постарайте се винаги да разполагате със средства за извънредни ситуации. Често пъти се оказва, че предварително заложените разходи са по-големи и можете да изпаднете в затруднение.

5. Не пренебрегвайте местоположението

Независимо дали се касае за малка работилница в гаража край дома ви, или за фабрика, обърнете внимание на местоположението си. В случай, че искате да излагате в магазини, изработените от вас мебели по поръчка, заложете на търговски центрове, които привличат повече хора. Участия в различни търговски изложения също са начин да си осигурите нови поръчки. А най-добре е да позиционирате бизнеса си близо до мебелни шоуруми, където въпреки голямата конкуренция, ще разполагате и с повече клиенти.

6. Оборудване и материали

Не е необходимо да харчите цяло състояние за най-модерното оборудване, но дори и да вземете употребявани машини, поддържайте ги в изправност. Освен това се постарайте да си осигурите всичко необходимо, защото понякога дори една ролетка може да се окаже решаваща за избора на клиентите ви.

7. Реклама

Рекламата е ключов фактор за успеха на начинанието ви. Не се задоволявайте с обява в местния вестник, или рекламни листовки из пощенските кутии на съседите ви. Най-успешните реклами са в интернет и именно там могат да ви открият вашите клиенти. Използвайте социалните мрежи, за да достигнат услугите ви до най-много хора.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*