Цветна психология в маркетинга и стратегии за нейното използване

Как да използваме цветовете за различни рекламни кампании?

Цветовете играят огромна роля в света на бизнеса. Близо 93% от хората правят покупка на един или друг продукт именно въз основа на това, как възприемат цветовете върху опаковката. Различните цветове предизвикват реакции върху различни части от мозъка–червеното е свързано с повишаване на апетита, синьото дава усещане за сигурност, зеленото се асоциира с хармония, оранжевото показва ентусиазъм, а лилавото–елегантност.

цветна психология

Всеки цвят влияе и върху емоционалното състояние на човека. Затова и през последните десетилетия маркетинговите специалисти направиха хиляди проучвания, за да установят как влияят цветовете върху хората и какви емоции предизвикват. Ако и вие планирате да стартирате нов рекламен проект или изграждате уебсайт със специализирана тематика и съдържание, ето няколко препоръки относно избора на цветове и как те могат да повлияят върху възприятията на потребителите.

Червено

Цветът се асоциира не само с любов, но и със страх. Червеното може да означава приятелство, но и агресия. Ярките цветове са подходящи за кампании свързани със здравето и най-вече със сърдечните заболявания, или за информационни проекти свързани с безопасност на пътя, при пожар или за предупреждение. А по-тъмните цветове подхождат за кампании свързани с храни, напитки, мода, дамско облекло и други.

Оранжево

Цвят, който създава усещане за комфорт и топлина. Свързва се с апетита, емоциите, носи надежда и ентусиазъм. Чудесен е за проекти свързани с хранителни продукти или реклами на различни десерти и ястия.

Жълто

Цветът на щастието има изключително силно психологическо въздействие върху емоциите на хората. Той подобрява настроението, влияе положително и вдъхновява. В рекламните кампании успешно може да го използвате за почти всякакви дейности, които носят положително настроение.

Зелено

Този цвят е свързан с намаляване на стреса и подобряване на здравето, затова се фокусирайте върху него, ако подготвяте кампания за лекарства или биопродукти. Също така е подходящ и за туристически проекти, свързани с екотуризъм.

Синьо

Има успокоителен ефект и вдъхва сигурност. Неслучайно е предпочитан от фирми, които развиват дейност в света на сигурността или застраховането, тъй като създава усещане за надеждност и стабилност у потребителите.

Лилаво

Най-често този цвят се свързва с лукса. Но също така носи и усещане за мистерия, виталност и изключителна елегантност. Идеален е за представянето на нови козметични продуктови линии, както и за бижута и дори за модерни смарт технологии за специални клиенти. С две думи – това е цветът, който се асоциира с мистерия и магнетичност.


Розово

Розовото обичайно е цветът на детството, на сладките десерти и носи със себе си изключително приятно настроение. Най-добре го използвайте за реклама на детски облекла за момичета, или за кампании свързани с нежния пол. Има успокояващ ефект и създава усещане за радост и забавление. Подходящ е за всичко свързано с продукти за жени и момичета, както и за десерти.


Кафяво

Цветът на земята често се асоциира с усещане за сигурност, контрол и независимост. Той е малко труден за използване, но ако сте в бизнеса с имоти или земя, може да заложите на него. Със сигурност употребата му във вашите рекламни продукти ще привлече интерес от страна потребителите.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*